پایش وضعیت

بالانس فن

پایش وضعیت

بالانس فن

  • ۰
  • ۰

الاینمنت لیزری

ناهمراستایی یکی از مشکلات اصلی در تجهیزات دوار در صنایع نفت،گاز و پتروشیمی میباشد و در صورت عدم رفع به موقع، مشکلات جدی و پرهزینه ای را برای تجهیز رقم خواهد زد.شرکت آکو پایش مفتخر است با بروز ترین تجهیزات و کارشناسان مجرب نابالانسی تجهیزات دوار شما را اصلاح کند.

تخمین زده می شود که 50 تا 70 درصد از تمام مشکلات ارتعاشی در ماشین ها به دلیل ناهمراستایی ایجاد می شود.به عنوان مثال تجهیزات دوار مانند پمپ‌ها و موتورها تقریباً در تمامی صنایع استفاده می شوند و زمانی که خطوط مرکزی شفت‌های دوار آنها باهم مطابقت نداشته باشد، می‌تواند منجر به هدر رفتن نیرو، تسریع فرسایش قطعات و حتی احتمال وقوع شکستگی شفت و بیرینگ شود. کارشناس با استفاده از تکنیک آنالیز ارتعاشات قادر خواهد بود تجهیزاتی که مشکل ناهماهنگی شفت دارند را قبل از ایجاد خرابی شناسایی و با دستگاه الاینمنت لیزری مشکل را حل کند.

ناهمراستایی یکی از رایج ترین مشکلات ارتعاشی در ماشین آلات دوار است و به دلیل سختی تراز دو روتور با تکیه گاه های مربوطه می باشد. ناهماهنگی می تواند به دلایل بسیار متفاوتی از جمله:1- اتکای بیش از حد به استفاده از کوپلینگ های الاستیک و بیرینگ های خود تراز2- تغییر شکل ماشین در حین کار که منجر به جابجایی سیستم محرک یا متحرک می شود و غیره رخ دهد.

ناهمراستایی سطوح بسیار بالایی از ارتعاش ایجاد می کند. در مجاورت کوپلینگ که می تواند باعث خرابی بیرینگ، سایش بلوک های کوپلینگ، شکستن پیچ و مهره، گرمای بیش از حد محرک به دلیل افزایش مصرف برق و غیره شود. بنابراین توصیه می شود قبل از ایجاد آسیب های قابل توجه که می تواند منجر به آسیب دیدگی شود، آن را اصلاح کنید. با توقف ماشین، ناهمراستایی را می توان با استفاده از براکتهای لیزری و دستگاه اندازه گیری کرد و با اضافه یا کم کردن شیم های زیر پایه دستگاه (معمولاً موتور) اصلاح کرد. در حال حاضر، تجهیزات بسیار دقیقی برای اندازه‌گیری و اصلاح ناهمراستایی ، بر اساس براکت‌هایی برای پشتیبانی از نشانگرهای شماره‌گیر و حتی سیستم‌های لیزری موجود است. این سیستم‌ها به ابزارهایی برای اندازه‌گیری خودکار، محاسبه اصلاحات قابل اعمال و نمایش تلورانس‌ها و جبران‌های تصحیح روی صفحه متکی هستند.

ناهمراستایی زمانی اتفاق می‌افتد که اختلاف کمی در تراز بین جفت‌های اجزاء مانند المان‌های کوپلینگ، بیرینگ، شفت‌ها و قرقره‌ها وجود داشته باشد. ناهمراستایی معمولاً با ارتعاش شدید در جهت محوری و شعاعی خود را نشان می دهد. خوانش های محوری می توانند اولین هارمونیک های سرعت چرخش، 1X,2X,3X دور موتور را ارائه دهند. خوانش های شعاعی معمولاً 1X,2X دور موتور را نشان می دهند. لازم به ذکر است دامنه در فرکانس هارمونیک سوم و در هارمونیک های بالاتر کم است. با این حال، در برخی از ماشین‌ها، ارتعاش غالب ناشی از ناهمراستایی در1X دور موتور رخ می‌دهد و ممکن است با نابالانسی اشتباه گرفته شود. در این موارد توصیه می شود که تجزیه و تحلیل فاز انجام شود که به شما امکان می دهد بین مشکلات نابالانسی و ناهمراستایی تمایز قائل شوید. از سوی دیگر، شکل موج زمانی با یک الگوی تکراری و بدون تاثیر در شتاب مشخص می شود. تجزیه و تحلیل فاز به ما امکان می دهد تشخیص ناهمراستایی را تأیید کنیم و با اختلاف فاز مهم بین بیرینگ های نزدیک به کوپلینگ در جهت های اندازه گیری یکسان مشخص می شود. یکی دیگر از نشانه های ناهمراستایی این است که اختلاف فاز بین قرائت های افقی مشابه اختلاف فاز بین قرائت های عمودی نیست.

انواع ناهمراستایی

دو نوع اصلی ناهمراستایی وجود دارد، موازی و زاویه ای.

ناهمراستایی موازی به این معنی است که هر دو خط مرکزی شفت موازی هستند و با فاصله کمی جبران می شوند. هر چه فاصله بیشتر باشد، ناهمراستایی بیشتر است. از طرف دیگر، ناهمراستایی زاویه ای به این معنی است که در آن خطوط مرکزی شفت موازی نباشند و با زاویه همدیگر را قطع کنند. در بیشتر موارد ناهمراستایی شفت شامل ناهمراستایی موازی و زاویه ای است. به این نوع ناهمراستایی، ناهمراستایی ترکیبی گفته می شود.

  • ناهمراستایی موازی

دو شفت زمانی که موازی و در فاصله معینی از هم قرار می گیرند دچار ناهمراستایی موازی می شوند. ناهمراستایی موازی می تواند عمودی یا افقی باشد و در طیف با یک ارتعاش شعاعی قوی در 1X,2XRPM آشکار می شود و می تواند هارمونیک های بالاتر با دامنه کمتر را ارائه دهد.

علائم ناهمراستایی موازی:

ارتعاش شعاعی قوی در 11XRPMبا هارمونیک های 1X,2X.

هارمونیک 2XRPMدر جهت شعاعی می تواند به مقداری برابر یا حتی بیشتر از 1XRPM برسد.

اندازه گیری فاز محوری در دو طرف کوپلینگ دارای 180 درجه اختلاف فاز است.

 

 

  • ناهمراستایی زاویه ای

هنگامی که خطوط مرکزی دو شفت با زاویه ای متقاطع می شوند، ناهمراستاییزاویه ای وجود دارد. وجود ارتعاش محوری قوی در 1XRPMمشخصه این نوع ناهمترازی است که ممکن است با هارمونیک های سرعت چرخش شفت با دامنه های کم همراه باشد. علائم ناهمراستایی زاویه ای:

ارتعاش محوری قوی در 1XRPM احتمالا با هارمونیک های 2X و3X.

هارمونیک 2XRPMدر جهت محوری می تواند به مقداری برابر یا حتی بالاتر از 1X برسد.

ارتعاش در جهت شعاعی، احتمالاً با دامنه کمتر از جهت محوری، در 1X,2X,3X می باشد.

اندازه گیری فاز محوری در دو طرف کوپلینگ دارای 180 درجه اختلاف فاز است.

ناهمراستایی بیرینگ

صرف نظر از اینکه آیا الاینمنت خوبی در کوپلینگ وجود دارد، ممکن است بین شفت و یاتاقان ناهمراستایی وجود داشته باشد. ناهمراستایی ممکن است به دلیل سافت فوت در دستگاه یا نصب نامناسب باشد. اگر یک پایه ماشین با بقیه پایه ها در یک صفحه نباشد یا صفحه پایه ها صاف نباشد، سفت شدن پیچ های پایه باعث تغییر شکل و در نتیجه ناهمراستایی می شود. نمونه دیگری از ناهمراستایی یاتاقان ها در فن های بزرگ که بدنه یاتاقان روی ساختار فلزی فن نصب می شوند، رخ می دهد. اگر سازه فلزی استحکام کافی نداشته باشد، در شرایط تحت بار تغییر شکل داده و باعث ناهمراستایی می شود. به طور کلی، تغییر شکل بیشتر معمولاً در یاتاقان نزدیک پروانه ایجاد می شود و باعث ناهمراستایی محوری می شود.

بیرینگ های غلتکی یا استوانه ای نامناسب با ارتعاش محوری بدون توجه به وضعیت بالانس فن مشخص می شوند. ارتعاش می تواند در 1X,2X,3XRPM و یا در تعداد ساچمه های یاتاقان یا غلطک ضرب در سرعت چرخش ظاهر شود.

ناهمراستایی یاتاقان ضد اصطکاک باعث ایجاد ارتعاش شعاعی و محوری می شود که معمولاً در 1X,2XRPM است. ناهمراستایی یاتاقان اغلب با نابالانسی روتور همراه است، به طوری که بالانس روتور باعث کاهش ارتعاش شعاعی و محوری می شود.

علائم ناهمراستایی بیرینگ

  • ارتعاش محوری قوی در 1XRPM احتمالا با هارمونیک در 2X,3X
  • هارمونیک 2XRPM در جهت محوری می تواند به مقداری برابر یا حتی بیشتر از 1X برسد.
  • قرائت فاز محوری در پایین، چپ، بالا و راست بیرینگ 90 درجه اختلاف فاز دارد.
  •  

 

 

  • ناهمراستایی پولی

    دو پولی زمانی که در یک صفحه نباشند ناهمتراز در نظر گرفته می شوند. این مشکل باعث ایجاد ارتعاش محوری بالا در 1XRPM متحرک یا محرک می‌شود، اگرچه عموماً در محرک نشان داده می‌شود. اندازه گیری خوب دامنه ارتعاش به شدت تحت تأثیر مکانی است که داده ها در آن به دست می آیند. فرکانس عبور تسمه و هارمونیک های آن نیز در طیف ارتعاشی وجود دارد. به خاطر داشته باشید که فرکانس‌های تسمه نیز زمانی که ساییده می‌شوند ظاهر می‌شوند، بنابراین گاهی اوقات بررسی وضعیت آنها راحت است. برای حل مشکل باید پولی ها هم از نظر زاویه و هم از نظر موازی بودن در یک راستا قرار گیرند.

    علائم ناهمراستایی پولی ها

    ارتعاش محوری و شعاعی قوی در 1XRPM از محرک یا متحرک.

    ارتعاش در جهت محوری مهمتر از جهت شعاعی است (این واقعیت اجازه می دهد تا عدم تعادل را کنار بگذاریم)

    سایش ناهموار در جهت محوری در پولی ها و تسمه ها.

مهم ترین دلایل ناهمراستایی شفت

برای بهتر انجام دادن همراستایی ، باید تمام دلایل احتمالی ناهمراستایی را بررسی کرد و در فرایند همراستایی اعمال کرد .

موارد زیر شایع ترین دلایل هستند:

انبساط حرارتی

انبساط حرارتی می‌تواند باعث شود تجهیزات متناسب با هم حرکت نکنند و باعث ناهمراستایی شود. مواد مختلف هنگام گرم شدن با سرعت های متفاوتی منبسط می شوند. زمانی که تجهیزات به طور معمول بالاتر از دمای محیط کار می کنند باید رشد حرارتی را در نظر گرفت.

کرنش

کرنش ناشی از لوله‌های متصل به تجهیز می‌تواند تجهیزات را از تراز خارج کند. ناهمراستایی ناشی از کرنش می تواند پس از انجام عملیات همراستا سازی بازهم به دلیل عملکرد مداوم نیروهای ناشی از تجهیزات تحت کرنش دوباره رخ دهد.

گشتاور

گشتاور زیاد اولیه ایجاد شده در هنگام راه‌اندازی می‌تواند شفت‌ها را از تراز خارج کند و باعث ناهمراستایی حرکت پیچشی شود.

فرونشست فندانسیون

با گذشت زمان فونداسیون ها یا صفحات نگهدارنده پایه می توانند در موقعیت های پایین تری قرار گیرند و باعث ناهمراستایی شوند. تجهیزات را می توان دوباره همراستا کرد، اما بدون رسیدگی به علت به وجود آمدن ناهمراستایی، مشکل می تواند دوباره رخ دهد .

مشخصه های ناهمراستایی در ماشین‌های دوار را می‌توان به روش‌های مختلفی از جمله ارتعاش بیش از حد، دمای بیش از حد بیرینگ، صدای سایش تشخیص داد. برخی از روش ها در برنامه تعمیر و نگهداری پیشگیرانه یک کارخانه گنجانده شده است. برخی دیگر بازرسی هایی هستند که می توانند به طور منظم مورد استفاده قرار گیرند، اما معمولاً پس از از کار افتادن تجهیزات انجام می شوند.

اثرات مخرب شفت های ناهمراستا

  • ارتعاش بیش از حد

ناهمراستایی یکی از دلایل اصلی ارتعاش تجهیزات است. با وجود بیرینگ های خود تنظیم و کوپلینگ های انعطاف پذیر، همراستا کردن دو شفت و بیرینگ های آنها به گونه ای که هیچ نیرویی که باعث ارتعاش شود وجود نداشته باشد، دشوار است. ویژگی بارز ارتعاش ناشی از ناهمراستایی این است که در هر دو جهت شعاعی و محوری ارتعاش قابل توجهی خواهد بود.

  • صدا

مانند ارتعاش، صدا را می توان به سادگی با مشاهده تغییر در صداهای تجهیزات در حین کار تشخیص داد. تمام تجهیزات در حال اجرا مقدار مشخصی صدا تولید می کنند. تنها در صورتی که کارشناس با صدای معمولی تجهیزات آشنا باشد قادر به تشخیص صداهای غیرعادی خواهد بود.

  • توقف تولید

ناهمراستایی می تواند مستقیماً بر طول عمر تجهیزات تأثیر بگذارد. با عمر کوتاه تر، تجهیزات نیاز به تعمیر و نگهداری برنامه ریزی نشده دارند و در نتیجه زمان بهره برداری از تجهیز کاهش می یابد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر از خدمات مربوط به پایش وضعیت با کارشناسان مجرب آکوپایش تماس بگیرید.

  • ۰۱/۰۸/۲۴
  • آکو پایش

الاینمنت لیزری

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی